به گزارش سرویس علمی و فرهنگی مرکز خبر حوزه حضرت آیت الله مظاهری در نوشتاری ضمن بیان اهمیت رسیدگی به امور مسلمانان کوتاهی در رفع حوائج آنان را گناهی بزرگ دانستند.
متن نوشتار ایشان تقدیم میگردد.
يکي از گناهان در اسلام کوتاهي در رفعحوائج مسلمين است، و از قرآن و روايات بسياري استفاده ميشود که هر کسي بايد بهاندازه وسعش در رفع حوائج مسلمانان کوشا باشد،
« لِيُنْفِقْ ذُوسَعَةٍ مِنْ سَعَتِهٍ وَ مَنْ قُدِرَ عَلَيهِ رِزْقُهُفَلْينْفِقْ مِمَّا ءاتاهُ اللَّه» (طلاق آیه 7)
بر توانگر است که از دارايي خود هزينه کند، و هر که روزي او تنگ باشد بايد ازآن چه خدا به او داده بخشش کند
اقسام حوایج مومنان
حوائج مسلمين اقسامي دارد:
الف) حوائج ضروري نظير خوراک، پوشاک، مسکن و ازدواج که اگر رفعحاجت او نشود در خطر واقع ميشود. اين قسم از حوائج را هر کس که قدرت دارد بايد رفعکند، و قدر متيقن از آيات و روايات همين است، و کوتاهي براي کسي که قدرت دارد حراماست.
ب) اگر آبروي کسي در خطر باشد بر همه واجب است که براي حفظ آبروي او کوشا باشندو قطعاً آيات و روايات شامل اين قسم نيز ميشود، و کوتاهي در اين امر نيز از گناهانبزرگ در اسلام است.
ج) حوائج لازم ولي غير ضروري نظير آن چه از خوراک و پوشاک و مسکن و ازدواج که اگررفع حاجت او نشود گرچه در خطر واقع نميشود ولي در مشکل و مضيقه است، و اين قسم رانيز هر کس ميتواند بايد در رفع آن بکوشد، و آيات و روايات شامل اين قسم نيزميشود، و از اين قسم استاداي ديوني که وقت آن رسيده باشد و طلبکار مطالبه کند، و از اين قسم است . ادارهجبهه اگر جنگي براي مسلمانها پيش بيايد و نظير اينها که فراوان است.
د) حوائج غير لازم و غير ضروري که به آن حوائج رفاهي نيز ميگويند نظير گوشت وميوه و مانند آن در خوراک، و لباس که حافظ آبرو و کرامت اوست در پوشاک، و خانهايکه موجب آسايش اوست در مسکن، و همسري که موجب آسايش اوست در ازدواج، و اين قسم ازاقسامي است که ميتواند از بابت خمس يا زکات تهيه شود، و رفع اينگونه حوائج گرچهواجب نيست، ولي از مستحبات مؤکّد است، و ثواب آن از هر عمل مستحبي بيشتر است،حتّي در بعضي از روايات آمده است که رفع اينگونه حوائج ثوابش از بيست حج و عمره ودو ماه اعتکاف در مسجد الحرام بالاتر است.
کوتاهي در رفع حوائجي که واجب است گرچه گناهش بزرگ است ولي ضمانآورنيست، بخلاف خمس و زکاة که اگر کوتاهي در اداي آن کند، علاوه بر اين که گناهش بزرگاست ضمان آور نيز ميباشد، حتّي اگر بميرد بايد اول از مال او برداشته شود و بعدورثه مال را بين خود تقسيم کنند.
توبه از کوتاهی رفع حوائج مومنان
توبه از اين گناه بزرگ، پشيماني از گذشته و کوشابودن در رفع حوائج کساني است که کمک به آنها لازم بوده، ولي تحصيل رضايت آنها لازم نيست.